הפעילות החברתית

הפעילות החברתית בבית החינוך שלנו היא ייחודית ומיוחדת לנו. בפעילות זו באה לידי ביטוי התפיסה החינוכית שלנו הרואה בדיאלוג המשתף תלמידים-מורים דרך ליצירת אורח חיים הוגן ויצירת אקלים חינוכי מיטבי.
 
הפעילות החברתית, המשקפת את החיים החברתיים בבית החינוך, מתחלקת לשני חלקים – תיאורטי ומעשי.
 
1.    הלימוד התיאורטי בא לידי ביטוי בשיעורי הדמוקרטיה המתקיימים בכל שכבות הגיל שעה בשבוע. את השיעורים מעבירות המחנכות על פי תכנית לימודים מובנית וספירלית הנקראת "א`-ב` בדמוקרטיה". בשיעורים אלו מועברים נושאים ערכיים שונים: שונות וקבלת השונה, שיתוף פעולה, כבוד ועזרה לזולת, מעורבות חברתית, ניהול קונפליקטים, לקיחת אחריות, דרכי קבלת החלטות.
2.    החלק המעשי מתקיים בשלושה מעגלים חברתיים:
  
·       פעילות חברתית בית ספרית – פעילות בקבוצות רב גיליות. תלמידי ב`-ו` מתחלקים לקבוצות וועדות בהנחיית תלמידי כיתה ו` ובליווי של מורות. כל קבוצה/ועדה פועלת למען מישהו/משהו בבית הספר או בקהילה. במהלך שעה שבועית קבועה במערכת נפגשות כל הקבוצות/ועדות ויחדיו מתכננים את הפעילות. אחת לחודשיים שלושה כל קבוצה מוציאה לפועל את הפעילות שתכננה ובנתה. הוצאת הפעילויות לפועל מתקיימת בשבוע מרכז. במהלך שבוע זה חווים התלמידים את רוב הפעילויות שתוכננו.
·       מועצת יחדיו – מועצת תלמידים שבה 2 נציגים של כל כיתה. מועצת יחדיו אחראית על ארגון הפעילות החברתית ועל קביעת נהלים בית ספריים. נציגי הכיתות מקיימים דיונים בכיתותיהם ומביאים את ההצעות למועצה ושם נקבעים החוקים והנוהלים תוך התחשבות בדיעות ובהצעות של כל הכיתות.
·       דיונים כיתתיים – בכל כיתה מתקיימים דיונים ונקבעים נוהלים כיתתיים ובית ספריים. ההחלטות מתקבלות בדרך דמוקרטית  כפי שנלמד בשיעורי דמוקרטיה תוך שמירה על זכויות וקבלת אחריות וחובות. במסגרת הדיונים מבוררים גם היחסים וההתנהגות החברתית בכיתה.
 
כיצד נבנית הפעילות החברתית הבית ספרית?
·    את הפעילות החברתית מרכזת הרכזת החברתית – מישלה הרמתי.
·    מועצת יחדיו היוצאת (מהשנה הקודמת) נפגשת בתחילת השנה ובונה את תהליך ההחלפה הכולל דיונים בכיתות, מסע בחירות של נציגים, בחירות כיתתיות.
·    לאחר הבחירות מתקיימת ישיבת פרידה מהיוצאים וקבלת פנים לנכנסיםמועצת יחדיו הנכנסת בונה את תהליך קביעת הקבוצות והועדות הכולל הסברים על הפעילותהעלאת הצעות לקבוצות וועדות, מיון ובחירה של קבוצות וועדות, בחירה וחלוקת הילדים לקבוצות.
  • תלמידי כיתה ו` עוברים יום השתלמות מיוחד מחוץ לבית הספר בנושא הנחיית קבוצות והתמודדות עם ניהול קבוצה. על היום אחראית הרכזת החברתית, המנהלת, הסגנית והמחנכות מנחות את היום.
  • תלמידי כיתה ו` בוחרים קבוצה/ועדה להנחות ועוברים בכיתות לשכנע את הילדים להרשם לקבוצה שלהם.
  • שאר תלמידי ב`-ה` בוחרים לאיזו קבוצת עניין להצטרף וכך נוצרות קבוצות רב גיליות הפועלות למען מישהו/משהו.
  • לאחר החגים מתחילות הקבוצות לפעול במפגש שבועי קבוע. את המפגשים מנחים תלמידי ו` בליווי של מורה.
  • פעמיים שלוש בשנה מיציאות הקבוצות את הפעילות שלהן לפועל בשבוע מיוחד המרכז את כל הפעילויות שהוכנו.
  • לאחר כל הוצאת פעילות לפועל מתקיים דיון בקבוצה, מסיקים מסקנות ומתחילים בתכנון ובניית הפעילות הבאה.
  • בחודש מאי מסתיימת הפעילות במפגש סיכום קבוצתי ובמשוב כיתתיהסיכומים והמשובים משמשים את מועצת יחדיו בשנה הבאה בתכנון הפעילות החברתית..
  • קבוצת עניין פועלת למען מישהו בבית הספר, לאו דווקא לכלל בית הספר או לגורמים חוץ בית ספריים. לקבוצת עניין בוחרים הילדים ללכת ואינם צריכים להבחר על ידי תלמידי כיתתם ולכן לא בכל קבוצה יש נציגות לכל הגילאים.